Borówka wysoka

Odmiany zostały przedstawione w kolejności dojrzewania owoców.
Miarą wielkości owoców borówki jest ich ilość mieszcząca się w naczyniu o pojemności 0,25 l. Dla zobrazowania wielkości owoców oferowanych przez nas o odmian przytaczamy te wartości (wg danych amerykańskich). Podobnie, plenności oferowanych odmian i ich odporność na mrozy cytowane są za źródłami amerykańskimi i niemieckimi.




    Earliblue

Krzewy osiągają 120 - 180 cm, pokrój wzniesiony, pędy sztywne. Owoce dojrzewają najwcześniej ok. 10 lipca, są średniej wielkości (ok. 65 jagód/0.25 l), jasnoniebieskie, zebrane w luźne grona, plenność od 2,5 do 5 kg z krzewu. Owoce nie dają się przechowywać, tylko do bezpośredniego spożycia. Odmiana cenna ze względu na wczesną porę dojrzewania. Odporność na mrozy ok. -28°C.

  Dostępne:    
  •     w doniczkach C-2 (2-LITROWA)    i c-5
  Chanticleer

Pokrój krzewu wzniesiony, wzrost umiarkowany, do 1,6 m.Kwitnie później od innych wczesnych odmian.Owoce średniej wielkości, 1,7 g, słodkie, lekko kwaskowate, dobrze nadają się do transportu.Plenność do 8 kg z krzewu, połowa owoców nadaje się do zbioru w pierwszym terminie zbiorów. Jedna z najwcześniejszych odmian borówki wysokiej.Odporność na mrozy do - 28°C


  Dostępne:         w doniczkach C-2


    Duke

Wyhodowana w USA w 1986 roku. Krzewy osiągają wysokość 130 - 180 cm, mają pokrój wzniesiony, lecz szeroki, pędy sztywne, wyprostowane. Odmiana wczesna, owoce dojrzewają od połowy lipca, plonuje regularnie. Owoce średniej wielkości (brak danych liczbowych o ich wielkości), zebrane w grona na końcach wzniesionych pędów, o dobrym smaku, szczególnie po schłodzeniu. Nadają się zarówno do spożycia bezpośredniego jak i dla przetwórstwa, skórka owoców jest gładka i mocna, charakterystycznie chrupiąca podczas przegryzania. Owoc doskonały do transportu i przechowywania w stanie zamrożonym. Odmiana bardzo godna rozpowszechnienia ze względu na regularne, obfite plonowanie. Krzewy wymagają regularnego cięcia w celu utrzymania wysokiej jakości owoców i regularnego plonowania. W ostatnich latach w USA sprawdzono wysoką przydatność tej odmiany do zbioru mechanicznego. W USA uznawana za odmianę o możliwościach porównywalnych z odm. Bluecrop! Odporność na mrozy od -24°C do -28°C .

  Dostępne w doniczkach:    
  •    C-2
  •    C-5


    Spartan

Wprowadzona do uprawy w 1978 r. Krzewy duże o wysokości 150 - 210 cm, pokrój luźny, wzniesiony, pędy mocne i sztywne. Odmiana kwitnie późno (zmniejsza to szansę uszkodzenia przez późne przymrozki !), lecz owoce dojrzewają wcześnie - po 20 lipca. Jagody duże, do 60 szt./0,25 l, jasnoniebieskie, największe podczas pierwszych dwu zbiorów. Plenność odmiany średnia - do 6 kg owoców z krzewu. Nadaje się do zbioru mechanicznego. Odmiana wymaga stanowisk o przepuszczalnej glebie, odpowiednim pH i nie jest tolerancyjna na błędy w nawożeniu. Ceniona ze względu na doskonały smak owoców. Odporność na mrozy od -24°C do - 28°C.

  Dostępne:
  •  w doniczkach C-2 c-5

Hannah's Choice
Hannah's Choice 
 Odmiana borówki wysokiej wyselekcjonowanej w USA (1982 r.) o wczesnej porze dojrzewania.Krzew o pokroju wzniesionym, do 2,1 m wysokości.Owoce są duże lub średnie, większe niż u odmiany ‘Bluegold’, jędrne, bardzo słodkie. Mają małą, suchą bliznę poszypułkową i niebieską barwę skórki.Owoce dojrzewają wcześniej lub w podobnym czasie jak u odmiany ‘Duke’.Odporność na mrozy do -37°C


 
    Patriot

Do niedawna obiecująca nowość. Obecnie na stałe weszła do asortymentu najbardziej poszukiwanych odmian borówki wysokiej. Krzewy 120 - 180 cm wysokości, pokrój wzniesiony. Owoce zaczynają dojrzewać w trzeciej dekadzie lipca. Plenność 4,5 - 9 kg z krzewu, jagody bardzo duże (49 jagód/0,25 l), spłaszczone, bardzo smaczne, skórka mocna. Owoce aromatyczne o małej, suchej bliźnie poszypułkowej, jasnoniebieskie, wyraźnie spłaszczone, z jaśniejszymi smugami. Zbiór pierwszych jagód ręczny, późniejszą część plonu można zbierać mechanicznie. Owoce z późniejszych zbiorów nieco drobniejsze 60 jagód/0.25 l (ale i tak większe od odm. Bluecrop). Ze względu na obfitość plonowania i możliwość pogorszenia jakości plonu wymaga cięcia i nawet przerzedzania zawiązków. Aby owoce dorosły do swoich pełnych rozmiarów, konieczne jest komfortowe zaopatrzenie w wodę w okresie wzrostu i dojrzewania owoców. Odmiana lepiej rośnie na słonecznych i ciepłych stanowiskach - daje wtedy wyższe plony lepszej jakości. Polecana do uprawy amatorskiej i na plantacje. Jest jednak tolerancyjna na wilgotniejsze i zimniejsze stanowiska o krótszym sezonie wegetacyjnym. Odporność na mrozy bardzo wysoka od -34°C do - 40 °C . Uznawana za odporną na Phytophtora cinnamomi.

  Dostępne:
  •     w doniczkach C-2 ,C-5


    Toro

Obiecująca odmiana, wyhodowana w USA w 1987r., krzyżówka Earliblue x Ivanhoe. Krzew żywotny, wzniesiony, wysokości do 2 m., plenność stała i wysoka. Jagody niebieskie, duże, gładkie, z małą blizną poszypułkową, 75 jagód /0,25 l. Dojrzewanie w stosunkowo w krótkim okresie, zbiór możliwy w dwu terminach. Nadaje się do spożycia bezpośredniego i dla przetwórstwa. Owoce są zebrane w dużych gronach i są łatwe do zbioru. Przez cały okres zbiorów zachowują wysoką jakość. Korzystne jest stosowanie zapylaczy. Ze względu na wysoką jakość owoców i zbliżoną porę dojrzewania w niektórych rejonach USA zastępuje odmianę Bluecrop, szczególnie na rynku owoców deserowych. Odporność na mrozy -28°C do -30 °C.

 Dostępne w doniczkach:
  •    C-2
  •    C-5


    Bluecrop

Ciągle podstawowa odmiana produkcyjna w naszym klimacie, najlepiej znana i ceniona. Standard do którego porównywane są cechy wszystkich odmian. Krzewy 160 - 200 cm wys., owoce dojrzewają od pierwszej dekady sierpnia, plenność 4 - 9 kg z krzewu, owoce duże, 65 jagód /0,25 l, bardzo dobrej jakości, nadają się do zbioru ręcznego i mechanicznego (szczególnie zbiory późniejsze). Owoce bardzo smaczne, zarówno do bezpośredniego spożycia jak i do przechowywania. Krzewy rosną bujnie, także na suchszych stanowiskach, jedna z odporniejszych odmian na wiosenne przymrozki. Bluecrop jest odmianą średniowczesną, plenną, bardzo dobrze nadającą się do nasadzeń produkcyjnych i amatorskich. Odporność na mrozy od -28°C do -34 °C.

 
Dostępne:  
  •   w doniczkach C-2 ,C-5


    Bonifacy

Pierwsza polska odmiana borówki wysokiej wyhodowana w Katedrze Sadownictwa SGGW przez zespół pod kierunkiem doktora Kazimierza Pliszki. Krzew rośnie silnie, osiąga wysokość do 2 m, pokrój wzniesiony, pędy sztywne. Kwitnie póżno, po przymrozkach majowych, jagody duże i średnie, kuliste, ciemnoniebieskie, zebrane w lużne grona, o znakomitym korzennym smaku.

  Dostępne:
  •  w doniczkach C-2 ,C-5


    Chandler

Nowa odmiana o wyjątkowych owocach, wprowadzona do uprawy w 1994 r. Mocno rosnące krzewy mają wzniesiony pokrój, są dobrze rozgałęzione i w dobrych warunkach regularnie plonują, osiągają wysokość do 150 cm. Odmiana o wyjątkowo dużych owocach, największych wśród odmian borówki wysokiej, ich średnica zwykle przekracza 20 mm a waga 2 g. Często daje owoce o średnicy powyżej 25 mm. Plenność wysoka i regularna. Owoce są niebieskie, smaczne, jędrne, o małej bliźnie poszypułkowej. Atrakcyjność odmiany podnosi okres dojrzewania owoców wydłużony do 4-6 tygodni. Odmiana doskonała na tereny o umiarkowanie mroźnych zimach, przydatność do towarowej uprawa w najzimniejszych regionach kraju wymaga jeszcze doświadczeń. Po kilku latach obserwacji w Polsce można z powodzeniem polecać tę odmianę do nasadzeń amatorskich, na terenach osłonietych - tak atrakcyjnych, wielkich owoców nie daje żadna inna odmiana.

  Dostępne:    
  •   w doniczkach C-2,C-5


    Herbert

Odmiana tworzy krzewy średniej wielkości, do 150 cm wysokości, raczej szerokie. Owoce dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia, może plonować nieregularnie, jest jednak chętnie sadzona w ogródkach przydomowych. Owoce duże, do 65 jagód/0,25l, zebrane w luźne grona. Owoce mają doskonały smak, ale mało atrakcyjny ciemny kolor i dużą często cieknącą bliznę poszypułkową. Owoce nadają się tylko na lokalny rynek (źle znoszą transport) lub do przetworzenia. Nie polecana do nasadzeń produkcyjnych. Odporność na mrozy od -28°C do -30°C.

Dostępne:
  •  w doniczkach C-2,C-5


    Brigitta

Odmiana pochodzi z Australii. Dostarcza owoców najwyższej jakości. Owoce duże, jasnoniebieskie, gładkie,twarde i chrupiące. Doskonale i długo przechowują się w obniżonej temperaturze i doskonale nadają się do przechowywania w chłodniach z kontrolowaną atmosferą. Krzewy rosną szybko, niezbyt zagęszczają się, ulistnienie ciemnozielone, młode przyrosty lekko brązowe. Wysokość krzewów dochodzi do 180 cm, Określana jako jedna z najbardziej obiecujących odmian wielkotowarowych. Wymaga niższego nawożenia, aby wejść w okres spoczynku zimowego i uzyskać stosowną mrozoodporność.

  Dostępne:
  •  w doniczkach C-5



    Nelson

Odmiana wprowadzona do uprawy w USA w 1988 roku. Tworzy zagęszczające się krzewy o wysokości 130 - 160 cm, pokrój wzniesiony. Owoce zaczynają dojrzewać, w sierpniu, po odmianie Bluecrop, okres dojrzewania trwa ok. 3 tygodnie. Zanotowano w USA plony w wysokości 6 kg z krzewu, owoce są duże (60 jagód/0,25 l), aromatyczne i bardzo smaczne, zebrane w luźnych gronach (przypominają owoce odm. Spartan). Dojrzałe owoce długo pozostają na krzewach nie opadając, zbiór ręczny. Owoce dobrze znoszą transport. Odporność na mrozy od -28°C do -34°C (wg danych z USA). Odmiana bardzo godna rozpowszechnienia z powodu późnej pory dojrzewania, odporności i dobrej jakości owoców.

  Dostępne w doniczkach:
  • C-2
  • C-5

 


    Darrow

Krzewy o wysokości 150 - 210 cm, o pokroju wzniesionym, lekko rozchylone, liście drobne, ciemnozielone, charakterystyczne. Owoce dojrzewają późno, na przełomie sierpnia i września, często, zwłaszcza w miejscach słabiej nasłonecznionych nie dojrzewają, są bardzo duże, szczególnie te z pierwszego zbioru (57 jagód/,025 l). Smak owoców atrakcyjny, odmiana typowo deserowa, należy zwrócić uwagę na zbiór w pełnej dojrzałości zbiorczej, tylko wtedy ujawniają się walory smakowe. W związku z przedłużającym się okresem dojrzewania, zwykle tylko pierwszy zbiór ma wartość handlową. Odporność na mrozy od -23°C do - 28°C, bywa niestety często uszkadzana przez mrozy, nie jest też odporna na zgorzel pędów. Odmiana znana i poszukiwana, lecz uznawana za trudną w uprawie, szczególnie na terenach chłodniejszych, większe nasadzenia raczej ryzykowne. Ceniona przez szkółkarzy ze względu na owoce pozostające długo na krzewach w okresie jesiennej sprzedaży materiału szkółkarskiego. Nie nadaje się do zbioru mechanicznego.

  Dostępne:
  •  w doniczkach C-2  od III  2010


    Elliott

Krzewy rosną silnie, do 2 m wysokości. Są bardzo plenne. W celu utrzymania wysokiej jakości owoców i stałego plonowania, krzewy wymagają silnego cięcia. Owoce są średniej wielkości, dojrzewają od początku września do połowy października. Doskonale nadają sie do zbioru mechanicznego oraz długiego przechowywania w chłodni. Podobnie jak owoce odmiany Rubel zawierają wyjątkowo dużo antocyjanów. W przypadku zimnej i mokrej pogody we wrześniu, smak owoców może pozostawać cierpki.

Dostępne: 
  • w doniczkach C-2,C-5


Pink Blueberry
Pink Blueberry

     Odmiana amerykańska wyhodowana w latach 70. XX wieku.Krzewy z licznymi pędami, zagęszczające się.Liście kształtu lancetowatego, błyszcząco zielone o gładkiej powierzchni, bardzo podobne do liści Vaccinium ashei. Jesienią kolor liści zmienia się na żółty, potem na jasnopomarańczowy.Kwiaty białoróżowe, dzwonkowatego kształtu, bardzo efektowne. Odmiana samopylna, jednak zapylenie krzyżowe podnosi ilość i jakość owoców.Owoce początkowo w kolorze bladozielonym, następnie pojawiają się na nich różowe plamki, a w pełni dojrzałe stają się różowe. Jagody średniej wielkości, twarde, bardzo słodkie, o łagodnym, przyjemnym smaku, deserowe lub jako ozdoba ogrodu.Pora dojrzewania owoców średnio późna do późnej. Pierwszy zbiór jest najobfitszy, później dojrzewają pojedyncze owoce, nawet do października. Zimową porą niezebrane owoce przyciągają do ogrodu ptaki.Sadzona na stanowisku słonecznym wytwarza więcej owoców.Odporność na mrozy do –34°C